10 ползи за здравето, при консумация на люти чушки


   Сравнителната скала, която измерва степента на лютивост, се нарича скала на Сковил. Скалата измерва количеството на съдържащия се в лютите чушлета, активен компонент, наречен капсаицин. Освен за добре познатия вкус, капсаицинът е отговорен и за редица ползи за здравето, които възникват при умерена консумация. Звучи просто и не е нужно да сте технолог по храните, за да го разберете.

Лютите чушки, са част както от националната ни кухня, така и от народната медицина от незапомнени времена. С настоящата статия, ще се опитаме да ви запознаем с новостите от изследванията на множество учени и да съборим митове, които все още се предават от уста на уста.

Консумацията на капсаицин е много полезна и спокойно може да бъде сравнена с безкрайността на вселената. Няма да споменаваме източниците и многото лаборатории, в които са правени проучванията, за да не ви отегчаваме. Вземайте по една люта чушка и да започваме.

  1. Въздейства положително на храносмилателната система и подобрява метаболизма.

Въпреки че по-рано се смяташе, че пикантната храна може да доведе до язви, сегашните доказателства потвърждават, че капсаицинът осигурява защита срещу язвения патоген, H. Pylori, който е отговорен и за редица други възпаления на стомашно-чревния тракт.

Лютото има благоприятен ефект върху стомаха и успешно се бори с различни неразположения като колит и гастрит. В допълнение на това, лютите чушки са с богато съдържание на антиоксиданти, които могат да облекчат различни стомашни състояния, като раздразнен стомах, интестинални газове, диария и крампи.

Най-отличителната черта на продуктите ни е, че всички те съдържат само чист сос от люти чушки без подправки, без зеленчуци, без оцветители.

Използваме само най-качествените чушки! Контролът по качеството на продуктите ни е изцяло ръчен. Той започва от подбора на най-здравите, най-узрелите чушки. Допълнително отделяме люспите, ципите и семките. Обработката на всяка чушка прави готовия продукт щадящ стомаха и подходящ дори за хора с гастрит, язва и други стомашни проблеми.

 

Консумацията на люти чушлета, стимулира секрецията на стомашни сокове и по този начин балансира киселинността в храносмилателния тракт. На повечето от нас е известно, че основната причина за появата на язва, е повишената киселинност на стомашния сок. Най-приятната информация, която можем да ви дадем, е че действието на капсаицин е благоприятно и не нанася трайни увреждания на лигавицата на червата.

Пикантните храни могат да забързат метаболизма, чрез увеличаване на честотата на сърдечната дейност и производството на топлина в тялото, стимулиращо изгарянето на повече калории. И тук идва ред на малко по-пикантна информация, която ще ви създаде същото приятно усещане, като капсаицина.

Метаболизмът е процес, чрез който тялото превръща храната в енергия, колкото по-бърз е метаболизмът, толкова повече калории изгаряте и толкова повече храна може да изядете, без да напълнявате. Ура за капсаицина!

  1. Облекчава състоянията на мигрена.

Знаете ли, че мигрената е третото най-разпространено заболяване в световен мащаб? Нещо повече ­– статистиката казва, че 14,7% от населението на планетата страда от мигрена, като при 2% от тях, е хронична. Това значи, че на всеки седем човека, един има мигрена и е твърде вероятно да се отнася до четящите тази статия. ­Лечението с лекарства води до намаляване на болката, но не и до нейното изчезване. В повечето случаи лекарствата имат и странични ефекти, затова нека ви представим още едно прекрасно свойство на капсаицина.

Веществото има потенциала да се бори успешно с главоболия и тежки състояния на мигрена, както вече предполагате.

Тригенималния нерв и CGRP, са двата нерва, отговорни за създаването на болка при мигрена. Изследователи, установили, че капсаицинът намалява чувствителността им и по този начин лечението на мигрената, станало факт.

Според доклад на академия по неврология, 18 пациенти, диагностицирани с различни състояния на главоболие, са лекувани с интраназален капсаицин.
В резултат на което 13 от пациентите са напълно облекчени.
По-голямата част, споделят че значително са подобрили състоянието си.

Яденето на люти чушлета, може да помогне на вас или вашите близки, страдащи от мигрена. Ако сте нови в консумацията им, ние от #hot farm, ви съветваме да започнете с продукти, които са до 5000 сковила и постепенно да увеличавате лютивината. За ваше улеснение, в сайта ни, може да изберете от падащото меню издръжливост – начинаещ. Последвайте линка тук.

          3. Болкоуспокояващ ефект при ставни проблеми и противовъзпалително действие.

Случвало ли ви се е някога да имате болки в ставите? Усещане, което би могло да бъде много неприятно, дори трудно търпимо. И в този случай, може да ползваме лютата чушка като помощник. Освен като естествен източник, облекчаващ мигрени и главоболия, лютите чушки намират приложението си и в борбата със ставните болки.

Лютият червен пипер може да се приложи директно върху кожата, като по този начин се намалява влиянието на химикал P, чиято роля е в предаването на сигнали за болка до мозъка. Капсаицинът се свързва с рецепторите за болка и създава усещане за парене и с течение на времето това може да намали чувствителността на рецепторите за болка.

Веществото може да се прилага в облекчаването на ставни болки, херпес зостер както и HIV невропатия.

Ценно свойство на капсаицина, е способността му да потиска P частицата – невропепетид, отговорен за различни възпалителни процеси. Това го прави потенциално средство за лечение на редица сетивни нервни разстройства, като артрит, диабетна невропатия и псориазис.

Проучване открило, че животни третирани с вещество, причиняващо възпалителен артрит, се повлияват добре от диета богата на капсаицин. Благодарение на тази диета развитието на артрит се е забавило, както и възпалителните процеси в телата им намалели значително.

Нашите предложения са СПЕЦИАЛНА КОЛЕКЦИЯ СМЛЕНИ ЛЮТИ ЧУШКИ:

        4. Намалява рисковете от различни видове рак.

Трябва да признаем, че болестта, от която най-силно се страхува населеието на планетата, е рак. Това е водеща причина за смърт и годишно отнема живота средно на 9 млн. души. За голямо съжаление на всички ни, все още не е открито и патентовано лекартство със 100% гаранция за успех.

Но какво може да направим, като превенция срещу злокачествени образувания?

Поради токсичността и неефективността на настоящите терапевтични подходи се наблюдава силен интерес към използването на естествени и диетични съединения за профилактика и дори лечение на рак. Съществуват убедителни епидемиологични и експериментални доказателства, че диетата с капсаицин има противораково действие. Високото съдържание на антиоксиданти, както и противовъзпалителните свойства на лютите чушки намаляват рисковете от онкологични заболявания. Доказано е, че капсаицинът забавя и унищожава раковите клетки, като променя експресията на няколко гена, които подпомагат оцеляването им и образуването на метастази.

Проучвания доказаха, че веществото потиска растежа на раковите клетки на простатата и левкемия при мишки, като същевременно оставя здравите клетки невредими. Тези опити, доведоха до предположения, в които се смята, че 35% от видовете рак при човека, могат да бъдат предотвратени чрез промяна на режима на хранене и начина на живот. Готови ли сте за вашата промяна?

  1. Естествено противогъбично средство. Борба с настинки и грип.

Растенията, които са oтгледани в богата на гъбички околна среда, произвеждат повече капсаицин, отколкото онези растения, които са в по-суха среда. Това е доказателство за противогъбичното свойство на растенията, което не може да бъде пренебрегнато.

Характерният червен цвят на лютите чушки, сочи за богатото им съдържание на бетакаротен и провитамин А. Те са от ключово значение в поддържането на здрава респираторна, интестинална и уринарна система.

Витамините А и C са изключително важни за създаването на добра имунна защита срещу редица инфекции и заболявания.
Антибактериалните свойства са напълно доказани и използването им като консервант за храна, е един добър пример.

Ако страдате от различни алергии, капсаицинът може да ви избави от симптомите и неразположението. Веществото има десетки антибактериални свойства, които се борят с хронични инфекции на синусите. При приложение на разтвор, сензитивността на лигавицата в носа може да бъде намалена, като по-този начин се понижава раздразнението й от външни частици. Облекчението на алергичните симптоми е бързо, а синусите се отпушват.

Ако имате висока температура, лютите чушки не само могат облекчат мускулните болки, но и могат да се преборят с вируса, стимулирайки имунната защита на организма по естествен път.
Съветваме ви да не чакате температура, запушени синуси или други здравословни проблеми, а още от днес да започнете да хрупате люти чушлета за по-добро здраве!

  1. Оказва полезно действие върху коронарната сиситема.

Стигнахме и до “убиец” номер едно в световен мащаб. Според световната статистика, годишно 17,79 милиона души умират от сърдечно-съдови заболявания. Това е група нарушения на сърцето и кръвоносните съдове, която включва коронарна болест на сърцето, мозъчно-съдова болест, ревматични заболявания и други.

След световната статистическа информация, която прочетохте току-що, сигурно ще ви се стори странно, но лютите чушки могат да са невероятен природен начин да подкрепите сърдечно-съдовата си система и да ви предпазят от различни заболявания на сърцето. С консумацията им, вие намалявате шанса да влезете в световната статистика.

Съдържанието на калий в комбинация с фолиева киселина, значително намаляват шансовете за развитие на сърдечно-съдови заболявания. Освен това, калия разширява кръвоносните съдове, което улеснява притока на кръв до цялото тяло.

Рибофлавин и ниацин, са витамини от B група, които също са част от съдържанието на лютите чушки. Те отговарят за поддържането нивата на полезния холестерол в кръвта и потиска образуването на атеросклеротична плака, като с това се намалява риска от сърдечни заболявания.

Смело можем да наречем чушките, защитници, защото благодарение на консумацията им, мазнините в кръвта ви, ще са в безопасност срещу свободни радикали.

Споменахме още в началото, че полезните въздействия на капсаицина са много, нали?

  1. Намалява риска от диабет тип 2.

Често срещан симптом при Диабет тип 2, е високи нива на инсулин в кръвта. Ако лютите чушки, са част от менюто ви, може да бъдете сигурни, че риска от повишаване на нивата на инсулин, е минимален.

Учени са открили, че консумацията на храни, включващи люти чушки, набавят точното количество инсулин, намаляващо нивата на захарта в кръвта.

Този факт е особено от полза за индивиди с висок индекс на телесна маса, за тези страдащи от затлъстяване или подложени на силен стрес.
Друго изследване, установило че капсаицинът подобрява глюкозните и липидните нарушения при жени с гестационен захарен диабет.

Антиоксидантите, каратеноидите и витамин C, допринасят за регулиране нивата на инсулина. Всичко изброено до тук, прави плода безценен и необходим за вашето добро здраве.

  1. Може да подобри конгнитивните (познавателни) функции.

Един от ключовите начини за поддържане на добра когнитивност, е наличието на подходящо количество кислород и желязо.

 За щастие лютите чушки за богати на желязо.

Това води до повишаване притока на кръв и произвеждане на хемоглобин в мозъка.

Най-честата причина за прогресивно когнитивно увреждане при възрастни хора е болестта на Алцхаймер. Струпването на β-протеин е отличителен белег на болестта. Множество проучвания установили, че ежедневното лечение с капсаицин, драстично подобрява пространствената ориентация и памет.

Лютите чушки могат да намалят шанса от развитие на когнитивни разстройства като Алцхаймер или деменция.

  1. Подобрява зрението.

Носенето на очила, има за цел да коригира дефекти в зрението на човек. В съвремието ни, често свързваме човек, носещ очила с лингвистична интелигентност или всякакъв вид интелектуално качество.

Модата, от своя страна, е въвела толкова умело очилата като аксесоар, че аутфита на един светски човек, би изглеждал незавършен.
Всичко това е толкова прекрасно, но ще го прекъснем с простото „стига глупости!“, зрението трябва да бъде без дефекти и ние трябва да виждаме света без посредник. Как можем да постигнем това? Сигурно вече се досещате.

Както вече споменахме съдържанието на витамин А в лютите чушки, има важно значение в изграждането на стабилна имунна система. Освен това обаче този витамин е и от важно значение за добро зрение. За него се знае още, че предпазва от нощна слепота, както и от очна дегенерация.
Една супена лъжица лют червен пипер набавя на организма ви 9% от необходимата дневна доза витамин А. Помислихте ли си вече, към кое ястие може да добавите люто като за начало?

  1. Здрава кожа и силна коса.

Витамин C в лютите чушки не само има важна роля в имунната защита, той още спомага за синтеза на колаген, който е от ключово значение за силна коса и здрава кожа.

По-конкретно, лютия червен пипер е чудесна натурална съставка, която съвсем спокойно може да бъде включена във всекидневните разкрасителни процедури.

Лютият червен пипер, може да бъде добавян в редица маски за лице, като продукт, който се бори успешно с различни кожни раздразнения (възпаления).

Може още да се използва за третиране на бръчки, акне и черни точки.
Лечебните му свойствата се крият в това, че естествено стимулира притока на кръв което води до прекрасна и сияйна кожа. Комбиниран с естествени масла (зехтин), лютият червен пипер може да се превърне в чудесна маска за коса, която ще ви придаде блясък и еластичност.

 

След гореизложените десет ползи от консумацията на капсаицин, е редно да зададем и отговорим на въпроса, безопасно ли е това вещество?
Учените смятат капсаицина за безопасен, но не изключват факта, че може да предизвика някои неприятни ефекти, особено за тези, които не са свикнали с него. Бъдете внимателни, когато ядете люти чушлета, започнете с малки количества и ниски сковили на капсаицин и увеличавайте количеството постепенно. С лютото се свиква! Дръжте в близост банани или чаша с прясно мляко, в случай че въздействието на лютивостта, ви се стори много силно.

Имайте предвид, че яденето на люти чушки повишава нивата на два важни хормона в човешкото тяло – ендорфин и допамин. Това е причината да се чувствате заредени с енергия и щастливи. Този процес обяснява защо обичаме изживяването от яденето на пикантната храна, а не само вкуса й.

Ресурси:
🟠 https://content.iospress.com/articles/journal-of-alzheimers-disease/jad121837

🟠 https://content.iospress.com/articles/journal-of-alzheimers-disease/jad170337

🟠 https://content.iospress.com/articles/journal-of-alzheimers-disease/jad151079

🟠 https://bpspubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1476-5381.2009.00368.x

🟠 https://www.mdpi.com/2072-6643/9/9/1037