БЪЛГАРСКИ ДУХ

най-лютата българска чушка

Създател

Христо Родинов / Люта ферма

Лютивина

~ 200 000 сковила

Родители

Кръстоска между Тринидад Моруга Скорпион – червен и Червено Хабанеро

Български дух

Добивност

Висока

Особености

Плодовете са гланцирани и месести

Вкус

Силно лют с цитрусов аромат

Горди сме

2023 година е годината на “Български дух”

“Български дух” е нашето признание за науморният труд и доказателство, че няма невъзможни неща.
“Български дух” е мечтата, която се превръща в реалност.
“Български дух” е олицетворение на неуморният дух и вяра. “Български дух” е олицетворението на Люта ферма и нашия бранд Hotfarm.
Нямаме търпение да Ви представим “Български дух” и всичките ни продукти, които с любов и желание разработихме и създадохме за вас.
6
години култивиране
12
нови продукта през 2023
3000
семена за тестване от ИАСАС
200 000
сковила
2
години изследване от ИАСАС
2011
година започна любовта ни към лютото
Заповедта на министъра на земеделието за признаване на сорта е с номер РД 12-5/08.03.2022

На 16.02.2022 официално получихме сертификат с номер 4907/921.2019 за признаването на сорта люти чушки “Български дух”

Сортът “Български дух” е регистриран в общия каталог на ЕС на сортовите зеленчукови култури и може свободно да се търгува.

Сортът Български дух е създаден и култивиран в България и вирее прекрасно на нашите географски ширини.

Български Дух е растение с причудлива форма – структурата на растението наподобява нашите типични български люти чушки, които са по скоро храстовидни, но формата на плода е екзотична и прилича на гланцирана ягода. Носи със себе си силна лютивина и цитрусов аромат, които оставят дълъг и траен послевкус.

Засяване

януари-март

Плододаване

В оранжерии: юни – декември
Навън: юли – октомври

Форма

Храстовидна

Форма на плода

Гланцирана ягода

Семена Български дух / Bulgarian sence

Христо Родинов

КАК ЗАПОЧНА ВСИЧКО:

Христо е отраснал като дете и внук на земеделци. От дядо си е научил, че земята е най-голямото богатство, за което трябва да се грижиш, за да получиш. А днес, Христо често казва, че Трудът е в основата на всичко.

СЕМЕЙСТВОТО:

Отдавайки младежките си години на плаване и обикаляне по света, Христо решава, че ще продължи по пътя на семейството си , и че ще се занимава със земеделие, а заедно с това, ще създава и гради свое собствено семейство. Фокусът му винаги е бил в две посоки – работа и семейство. Той отдава живота си в това да се научи как да отглежда. Ако го попиташ някакъв въпрос, той често ще съпостави работата със семейството и ще разкрие колко общо имат.

ЛЮБОВ КЪМ ЛЮТОТО:

През 2011 година той открива света на Лютите чушки и се влюбва в тях. Не толкова любовта му към лютото, а колкото да провокира себе си дали може да отглежда най-лютите чушки в света именно в България, където имаме 4 сезона.

ЛЮТОТО И БЪЛГАРИЯ:

Изучавайки ботаниката на тези растения и всичко свързано с тях, той започва своите експерименти. Всичко му показва, че в България виреят тези екзотични люти чушки тогава, когато се научиш да се приспособиш към тях и това, от което имат нужда. Често пъти се връща към съветите на дядо си и нещата, които е научил от него. Запечатва му се нещо, което провокира и създаването на Българския дух – “Никога не посявай сладка до люта чушка”

Да създадеш люта чушка

Христо никога не е обичал твърде много люто, но определено над средното ниво за България. Когато го попитахме какво го е провокирало да създадеш нов сорт, той отговари така:

“В България хората обичат да си хапват люто. И то доста. За съжаление обаче, лютата култура тук е съвсем далечна и не познаваме нивото си на толерантност. Исках да създам сорт,  с който да провокирам себе си и всички онези българи, чиито люти чушки грам не са им люти. Исках да създам чушка, която да е изключително люта, но да е много по-добивна от най-лютата чушка в света. Исках да обединя всичко, което знам и мога, в един сорт, който да представя достойно страната ни като Люта дестинация, в която развиваме лютата култура и вървим напред. И така започнах да кръстосвам различни сортове. Исках от няколко различни сорта да създам един – устойчив на нашето време, различен, добивен и силно лют и с течение на годините този сорт да се стабилизира.

Отне ми около 6 години, като бях заложил около 10 растения, от които само Български дух се стабилизира през годините и се прояви като най-устойчив за нашия регион. След като бях уверен, че сортът е стабилизиран, го изпратихме за изследване до ИЗПЪЛНИТЕЛНА АГЕНЦИЯ ПО СОРТОИЗПИТВАНЕ,
АПРОБАЦИЯ И СЕМЕКОНТРОЛ към Министерството на замеделието
, като дадохме около 2 000 – 3 000 бр. семена в тяхната банка и 2 години изследваха сорта, като провериха името, семейството, родителите, как се държи, болести, патогени, как  вирее и още параметри, по които бе изследван. На 16.02.2022 официално получихме сертификат с номер 4907/921.2019 за признаването на Сорта и това беше най-щастливия ден за мен. Вярвам, че да създаваш е основната движеща сила в живота. “