Съвети от фермата

История на лютите чушки

Произход на лютите чушки

Откъде идват, къде се зараждат и как се разпространяват?

Лютите чушки се зараждат още 7 000 години пр. Хр. Тогава, растенията са се отглеждали най-вече в Мексико, като все пак са били подправка, строго ограничена в Мексиканската кухня.

Много години назад, когато пътешевствениците започват да обикалят по света, те  търсели нови, екзотични растения и продукти от различни държави. След това ги раздавали като дарове в различните крайща на света, които посещавали.
Вярва се, че Христофор Колумб е занесъл лютите чушки от Мексико в Америка, по този начин, представил лютото на американците.

Колумб планирал круиз от Испания до Индия, за да занесе екзотичните растения

в своята родна страна. Въпреки това, той объркал Америка за Индия, като по този начин сбъркал лютите чушки с черния пипер. Затова, лютите чушки носят различни имена в различните краища по света.

Когато лютото стигнало до Испания, много скоро се превърнало в основна съставка в испанските гозби. След това лютите растения започнали да се разпространяват и в останалите държави от Европа, като се превърнали във важна съставка за всеки Европейски деликатес. Лютото дори започнало да измества някои основни подправки в традиционната кухня.

След като Вашку да Гама отплавал от

Португалия, той носил със себе си тази силна подправка до Индия. Скоро, след като лютото се разпространило и в тази държава, започнало широко да се култивира и използва.
През късните години на 18 в., експериментите с кръстосването на люти чушки започнало. През 1906г. се появил нов сорт, наречен Анахейм. С течение на времето и годините се появявали все повече и повече нови сортове, като днес лютите чушки достигат до около 400 вида в цял свят.

Когато лютото бе представено на Индия, много скоро хората там започнали да го използват и в медицината, защото открили  лечебните му свойства. Изполвали го за лечение на нарушено храносмилане и чрез стимулиране на ендорфина в кръвта, благодарение на лютото, хората се справяли по-лесно с болката.

Днес, е почти невъзможно да си помислим за Индийски ресторант без люто.Също така, Индия е най-големият износител на люти чушки с провизии от 25 %, допринасяйки за развитието

на тези растения в световен мащаб.
Отделно от индийската кухня, американската, използва много и най-различни видове люти чушки при приготвянето на всякакво месо и други храни – ежедневно.

Лютото не е необичаен фаворит. С всичките си 400 сорта, лютите чушки са разпространени в цял свят и се използват от многозина по много начини, както и за лечение и грижа за здравето.

Ние Обичаме люто, а вие?