Съвети от фермата

Скала на Сковил и :)

лют сос на маса

Скала на Сковил и щастието

Скала на Сковил е сравнителна скала, която измерва степента на лютивост на пипера. Скалата е кръстена на американския химик Уилбър Линкълн Сковил, който разработва метод за измерване на лютивия потенциал на различни люти чушки или по-точно съдържащото се в тях количество капсацин. Единицата, в която се измерва това количество, е SHU (съкращение от английскиScoville Heat Unit).

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Съвременият живот ни предлага проста концепция за щастие, тя включва Скала на Сковил, трупайки повече нови неща, които попадат в настоящия тренд, ние изпитваме щастие. Състоянието ни е краткотрайно, точно каквото трябва да бъде. Теченията и модата се променят по два пъти в сезон, а ние се озоваваме сред вещи и платени курсове за йога, фитнес, рисуване за начинаещи, призоваване на извънземни, телепатично общуване с домашния любимец и други още по-големи абсурди, които никога няма да ползваме.

Скалата на Сковил, и това как може да се използва в нашите географски ширини, е малко позната.

Знаете ли, че? България, заедно с Гърция и Румъния, заема челните места по нещастие и неудовлетвореност сред гражданите на ЕС.

Как може да избягаме от големия процент на нещастни хора? Как може да сме част от малцинството щастливци, които живеят във века на бърнаут и депресивните разтройства?

Отговори има много, но ние ще се спрем на един от най-пикантните – Скала на Сковил.

Има пряка зависимост между щастието, лютото и Скала на Сковил.

Лютата чушка, позната на човечеството от незапомнени времена, е плодът, който може да ви донесе щастие. Всъщност времето е напълно запомнено и записано – смята се, че първата култивирана люта чушчица, е съществувала 7500 г. пр.н.е. в Америка.

Каква е била причината праисторическите хора, да се заемат с тази дейност?

Археологическите находки предполагат, че първият култивиран сорт е Capsicum annuum. Предполага се, че първите хора, които започнали да отглеждат люти чушки, консумирали тиква, авокадо и просо. Представяте ли си какво им е било на праисторическите ни родители с такова меню? Добре, че са били лютите чушки да дадат характер на храната им. Маите, ацтеките и дори инките са знаели за ободряващият ефект на лютите чушки.

Но защо хората обичат и продължават да консумират тези плодове в продължение на векове?

При консумацията на люти чушки, мозъкът отделя хормони, които карат някои хора да изпаднат в състояние на еуфория или превъзбуда. Чувството може да се опише и като усещане за леко приятно опиянение. Със сигурност всеки човек може да изпита различно възприятие и изживяване при консумацията на люто, в зависимост от множество персонални фактори, но съвсем конкретно можем да споделим, че производството на допамин и ендорфини, е абсолютен факт.

С няколко прости думи подчертаваме, че всичко се свежда до усещането за щастие като краен резултат. Когато в менюто ни всекидневно присъства пикантна храна, например ‘басиСоса HOT DAMN SAUCE, подходящ за всяко ястие, ние можем хипотетично да приемем, че натрупването на щастие е поетично и приказно, но напълно вярно твърдение.

Целият този процес обяснява защо обичаме изживяването от яденето на пикантна храна, а не само вкуса ѝ. Всъщност, тук е мястото, в което трябва да споменем, че пикантността, не е вкус, а усещане, причинено от капсаициноидите. Ние, хората не притежаваме вкусови рецептори, свързани с капсаициноиди, но какво от това?
Ние, хората обаче, обичаме теориите да са подкрепени с логическа и достоверна информация, за това ще ви обясним точното взаимодействие, след като капсаицинът попадне на езика.

Процеса се осъществява, чрез свързване на капсаицина със специален протеин (TRPV1), разположен на повърхността на нервните клетки. Този протеин е толкова специален, защото играе роля на сензор, даващ информация за външния свят и най-често се активира, при висока температура. Същински шпионин-посредник, който всеки един от нас притежава. Реална топлина няма, но сигналът е предаден почти мигновено на мозъка от “нашия приятел” с прекрасното и не толкова звучното име TRPV1. Сигурно вече се досещате, че TRPV1, присъства в нервните клетки на много места по тялото, затова трябва да внимавате преди да докоснете очите си, ако не сте измили ръцете си преди това. Вече ви се е случвало, нали? Не сте единствени, но да се върнем на процеса, който протича в тялото, след консумация на люто.

Невротрансмитери изпращат съобщение до мозъка ви, което го кара да мисли, че е изгорен, което е болезнено усещане.

Мозъкът реагира чрез освобождаване на друг тип невротрансмитер, известен като ендорфини. Те са естественият начин за облекчаване на болезненост в тялото, като блокират способността на нерва да предава сигнали за болка. Освен това се освобождава и невротрансмитерът допамин, отговорен за чувството за награда и удоволствие. В края на процеса, съвсем спокойно можем да отдъхнем и да се отдадем на насладата и удоволствието, което остават дълготрайно като усещане.

Въпреки, че може да дойде момент, в който да жадувате за пикантни храни, тялото ви няма да развие зависимост към тях, както би могло да се случи с молекули като кофеин или никотин. Уверяваме ви, че дори в менюто ви всекидневно да присъства лютият сос Каролина Рийпър 10++, това няма да доведе, до пристрастяване. Ефектът от пикантната храна трае само 15 минути, добре е да помните това, ако сте начинаещ.
Когато ефектът на топлината отмине, може да се върнете за още. А ако не ви се чака, винаги може да разтворите капсаицина с чаша краве или кокосово мляко, ефектът е мигновен и усещането за парене изчезва веднага.

Намалете парещото усещане от лютото с чаша прясно мляко

На финала ще ви попитаме, случвало ли ви се е да правите емоционална и бърза покупка? Ако е така, най-вероятно вие сте получили краткотрайно удоволствие. А щом сте тук и все още четете, значи имате желание да инветирате във вашето дългосрочно щастие и здраве. Нашите продукти ще успеят да подобрят настроението ви в дългосрочен план, вие ще подарите на себе си, (а защо не и на приятеля ви, който скоро има рожден ден?) освен здраве и истинско удоволствие.

Прочетете повече за лютото и ползите за здравето!

Скала на Сковил и продуктите на Люта ферма


сос Carolina Reaper/Скала на Сковил

Сушена Каролина Рийпър/Скала на Сковил

Най-лютите чушки в туршия/Скала на Сковил

Please include attribution to chillibom.com.au with this graphic.

ChilliBOM_Scoviile Heat Scale