Съвети от фермата

Супер човекът и лютото

Супер човекът и лютото
Този, който контролира лютата храна, контролира Вселената

Задавали ли сте си въпроси като:

  • Как се е появило лютото?
  • Защо човекът започва да обича лютата храна?
  • Защо за някои страни лютото е ежедневна част от живота?

За да разберем отговорите, трябва да се върнем много назад и да разберем еволюцията на човечеството. Познавайки бита на нашите предци знаем, че ловът на животни и събирането на плодове са били най-важното нещо за оцеляването им, но как са съхранявали храната си без хладилник?

Само за няколко часа храната, оставена на всякаква метереологични условия, е била атакувана от бактерии и гъбички и е ставала абсолютно негодна за консумация от 

човека.


Нашите предци са намерили решение на този проблем. Те забелязват, че консумирайки този червен плод, придава странен изтръпващ вкус, но когато се добавя към храната тя трае по-дълго.

С времето толерантността към лютото се е превърнала в причина за оцеляване. Графиката показва, че хората, които могат да понасят повече лютото, имат по-добра степен на оцеляване. С течение на времето и еволюцията мозъкът ни се пренастройва към това, и започва да обожава лютия вкус, тъй като има отношение за оцеляването ни като човешка раса.

Тази карта показва тропиците, където температурата е по-висока, поради което скоростта, с която храната остарява е по-висока в сравнение с други места, където температурата е по-студена като Европа. Растенията в тези региони също са по-люти, за да държат бактериите на разстояние, което прави подправките по-лесно достъпни за хората.

На нашите географски ширини ЛЮТА ФЕРМА успешно отглежда над 160 сорта люти чушки.