Съвети от фермата

Люти чушки и 10 ползи

Люти чушки и 10 ползи за здравето

Лютите чушки, са част както от националната ни кухня, така и от народната медицина от незапомнени времена. С настоящата статия, ще се опитаме да ви запознаем с новостите от изследванията на множество учени и да съборим митове, които все още се предават от уста на уста. В обстойния ни материал за ползите от консумацията на люти чушки можете да прочетете:

1. Люти чушки за положително въздействие на храносмилателната система и подобряване на метаболизма

2. Люти чушки за облекчаване състоянията на мигрена

3. Люти чушки с болкоуспокояващ ефект при ставни проблеми и противовъзпалително действие

4. Повече люти чушки за намаляване рисковете от различни видове рак

5. Люти чушки като естествено противогъбично средство. Люти чушки за борба с настинки и грип

6. Люти чушки оказват полезно действие върху коронарната сиситема

7. Люти чушки за намаляване риска от диабет тип 2

8. Люти чушки могат да подобрят конгнитивните (познавателни) функции

9. Люти чушки подобряват зрението

10. Люти чушки за здрава кожа и силна коса   Сравнителната скала, която измерва степента на лютивост, се нарича скала на Сковил. Скалата измерва количеството на съдържащия се в лютите чушлета, активен компонент, наречен капсаицин. Освен за добре познатия вкус, капсаицинът е отговорен и за редица ползи за здравето, които възникват при умерена консумация. Звучи просто и не е нужно да сте технолог по храните, за да го разберете.

Консумацията на капсаицин е много полезна и спокойно може да бъде сравнена с безкрайността на вселената. Няма да споменаваме източниците и многото лаборатории, в които са правени проучванията, за да не ви отегчаваме. Вземайте по една люта чушка и да започваме.

1. Люти чушки за положително въздействие на храносмилателната система и подобряване на метаболизма.

Въпреки че по-рано се смяташе, че пикантната храна може да доведе до язви, сегашните доказателства потвърждават, че капсаицинът от люти чушки осигурява защита срещу язвения патоген, H. Pylori, който е отговорен и за редица други възпаления на стомашно-чревния тракт.

Лютото има благоприятен ефект върху стомаха и успешно се бори с различни неразположения като колит и гастрит. В допълнение на това, лютите чушки са с богато съдържание на антиоксиданти, които могат да облекчат различни стомашни състояния, като раздразнен стомах, интестинални газове, диария и крампи.

Най-отличителната черта на продуктите ни е, че всички те съдържат само чист сос от люти чушки без подправки, без зеленчуци, без оцветители.

В ЛЮТА ФЕРМА използваме само най-качествените люти чушки! Контролът по качеството на продуктите ни е изцяло ръчен. Той започва от подбора на най-здравите, най-узрелите люти чушки. Допълнително отделяме люспите, ципите и семките от всеки плод. Обработката на всяка люта чушка прави готовия продукт щадящ стомаха и подходящ дори за хора с гастрит, язва и други стомашни проблеми.

Консумацията на люти чушлета, стимулира секрецията на стомашни сокове и по този начин балансира киселинността в храносмилателния тракт. На повечето от нас е известно, че основната причина за появата на язва, е повишената киселинност на стомашния сок. Най-приятната информация, която можем да ви дадем, е че действието на капсаицин е благоприятно и не нанася трайни увреждания на лигавицата на червата.

Пикантните храни и лютите чушки могат да забързат метаболизма, чрез увеличаване на честотата на сърдечната дейност и производството на топлина в тялото, стимулиращо изгарянето на повече калории. И тук идва ред на малко по-пикантна информация, която ще ви създаде същото приятно усещане, като капсаицина.

Люти чушки за положително въздействие на храносмилателната система и подобряване на метаболизма.

Метаболизмът е процес, чрез който тялото превръща храната в енергия, колкото по-бърз е метаболизмът, толкова повече калории изгаряте и толкова повече храна може да изядете, без да напълнявате. Ура за капсаицина! Яжте люти чушки, за да имате фин силует!

2. Люти чушки за облекчаване състоянията на мигрена

Знаете ли, че мигрената е третото най-разпространено заболяване в световен мащаб? Нещо повече ­– статистиката казва, че 14,7% от населението на планетата страда от мигрена, като при 2% от тях, е хронична. Това значи, че на всеки седем човека, един има мигрена и е твърде вероятно да се отнася до четящите тази статия. ­Лечението с лекарства води до намаляване на болката, но не и до нейното изчезване. В повечето случаи лекарствата имат и странични ефекти, затова нека ви представим още едно прекрасно свойство на капсаицина и хапването на люти чушки.

Веществото има потенциала да се бори успешно с главоболия и тежки състояния на мигрена, както вече предполагате.

Тригенималния нерв и CGRP, са двата нерва, отговорни за създаването на болка при мигрена. Изследователи, установили, че капсаицинът намалява чувствителността им и по този начин лечението на мигрената, станало факт.

Според доклад на академия по неврология, 18 пациенти, диагностицирани с различни състояния на главоболие, са лекувани с интраназален капсаицин.
В резултат на което 13 от пациентите са напълно облекчени.
По-голямата част, споделят че значително са подобрили състоянието си.

Яденето на люти чушлета, може да помогне на вас или вашите близки, страдащи от мигрена. Ако сте нови в консумацията им, ние от #hot farm, ви съветваме да започнете с люти продукти, които са до 5000 сковила и постепенно да увеличавате лютивината. За ваше улеснение, в онлайн магазина ни, можете да изберете от падащото меню издръжливост – начинаещ. Последвайте линка тук.

3. Люти чушки с болкоуспокояващ ефект при ставни проблеми и противовъзпалително действие

Случвало ли ви се е някога да имате болки в ставите? Усещане, което би могло да бъде много неприятно, дори трудно търпимо. И в този случай, може да ползваме лютата чушка като помощник. Освен като естествен източник, облекчаващ мигрени и главоболия, лютите чушки намират приложението си и в борбата със ставните болки.

Лютият червен пипер може да се приложи директно върху кожата, като по този начин се намалява влиянието на химикал P, чиято роля е в предаването на сигнали за болка до мозъка. Капсаицинът се свързва с рецепторите за болка и създава усещане за парене и с течение на времето това може да намали чувствителността на рецепторите за болка.

Веществото може да се прилага в облекчаването на ставни болки, херпес зостер както и HIV невропатия.

Ценно свойство на капсаицина, е способността му да потиска P частицата – невропепетид, отговорен за различни възпалителни процеси. Това го прави потенциално средство за лечение на редица сетивни нервни разстройства, като артрит, диабетна невропатия и псориазис.

Проучване открило, че животни третирани с вещество, причиняващо възпалителен артрит, се повлияват добре от диета богата на капсаицин и люти чушки. Благодарение на тази диета развитието на артрит се е забавило, както и възпалителните процеси в телата им намалели значително.

Нашите предложения са СПЕЦИАЛНА КОЛЕКЦИЯ СМЛЕНИ ЛЮТИ ЧУШКИ:

4. Повече люти чушки за намаляване рисковете от различни видове рак

Трябва да признаем, че болестта, от която най-силно се страхува населеието на планетата, е рак. Това е водеща причина за смърт и годишно отнема живота средно на 9 млн. души. За голямо съжаление на всички ни, все още не е открито и патентовано лекартство със 100% гаранция за успех.

Но какво може да направим, като превенция срещу злокачествени образувания?

Поради токсичността и неефективността на настоящите терапевтични подходи се наблюдава силен интерес към използването на естествени и диетични съединения за профилактика и дори лечение на рак. Съществуват убедителни епидемиологични и експериментални доказателства, че диетата с капсаицин има противораково действие. Високото съдържание на антиоксиданти, както и противовъзпалителните свойства на лютите чушки намаляват рисковете от онкологични заболявания. Доказано е, че капсаицинът забавя и унищожава раковите клетки, като променя експресията на няколко гена, които подпомагат оцеляването им и образуването на метастази.

Проучвания доказаха, че веществото потиска растежа на раковите клетки на простатата и левкемия при мишки, като същевременно оставя здравите клетки невредими. Тези опити, доведоха до предположения, в които се смята, че 35% от видовете рак при човека, могат да бъдат предотвратени чрез промяна на режима на хранене и начина на живот. Готови ли сте за вашата промяна с повече люти чушки в менюто?

5. Люти чушки като естествено противогъбично средство. Люти чушки за борба с настинки и грип

Люти чушки като естествено противогъбично средство. Люти чушки за борба с настинки и грип

Растенията, които са oтгледани в богата на гъбички околна среда, произвеждат повече капсаицин, отколкото онези растения, които са в по-суха среда. Това е доказателство за противогъбичното свойство на растенията, което не може да бъде пренебрегнато.

Характерният червен цвят на лютите чушки, сочи за богатото им съдържание на бетакаротен и провитамин А. Те са от ключово значение в поддържането на здрава респираторна, интестинална и уринарна система.

Витамините А и C са изключително важни за създаването на добра имунна защита срещу редица инфекции и заболявания.
Антибактериалните свойства са напълно доказани и използването им като консервант за храна, е един добър пример.

Ако страдате от различни алергии, капсаицинът може да ви избави от симптомите и неразположението. Веществото има десетки антибактериални свойства, които се борят с хронични инфекции на синусите. При приложение на разтвор, сензитивността на лигавицата в носа може да бъде намалена, като по-този начин се понижава раздразнението й от външни частици. Облекчението на алергичните симптоми е бързо, а синусите се отпушват.

Ако имате висока температура, лютите чушки не само могат облекчат мускулните болки, но и могат да се преборят с вируса, стимулирайки имунната защита на организма по естествен път.
Съветваме ви да не чакате температура, запушени синуси или други здравословни проблеми, а още от днес да започнете да хрупате люти чушлета за по-добро здраве!

6. Люти чушки оказват полезно действие върху коронарната сиситема

Люти чушки оказват полезно действие върху коронарната сиситема

Стигнахме и до “убиец” номер едно в световен мащаб. Според световната статистика, годишно 17,79 милиона души умират от сърдечно-съдови заболявания. Това е група нарушения на сърцето и кръвоносните съдове, която включва коронарна болест на сърцето, мозъчно-съдова болест, ревматични заболявания и други.

След световната статистическа информация, която прочетохте току-що, сигурно ще ви се стори странно, но лютите чушки могат да са невероятен природен начин да подкрепите сърдечно-съдовата си система и да ви предпазят от различни заболявания на сърцето. С консумацията им, вие намалявате шанса да влезете в световната статистика.

Съдържанието на калий в комбинация с фолиева киселина в лютите чушки, значително намаляват шансовете за развитие на сърдечно-съдови заболявания. Освен това, калия разширява кръвоносните съдове, което улеснява притока на кръв до цялото тяло.

Рибофлавин и ниацин, са витамини от B група, които също са част от съдържанието на лютите чушки. Те отговарят за поддържането нивата на полезния холестерол в кръвта и потиска образуването на атеросклеротична плака, като с това се намалява риска от сърдечни заболявания.

Смело можем да наречем лютите чушки, защитници, защото благодарение на консумацията им, мазнините в кръвта ви, ще са в безопасност срещу свободни радикали.

Споменахме още в началото, че полезните въздействия на капсаицина са много, нали?

7. Люти чушки за намаляване риска от диабет тип 2

Често срещан симптом при Диабет тип 2, е високи нива на инсулин в кръвта. Ако лютите чушки, са част от менюто ви, може да бъдете сигурни, че риска от повишаване на нивата на инсулин, е минимален.

Учени са открили, че консумацията на храни, включващи люти чушки, набавят точното количество инсулин, намаляващо нивата на захарта в кръвта.

Този факт е особено от полза за индивиди с висок индекс на телесна маса, за тези страдащи от затлъстяване или подложени на силен стрес.
Друго изследване, установило че капсаицинът в лютите чушки подобрява глюкозните и липидните нарушения при жени с гестационен захарен диабет.

Антиоксидантите, каратеноидите и витамин C, допринасят за регулиране нивата на инсулина. Всичко изброено до тук, прави плода безценен и необходим за вашето добро здраве.

8. Люти чушки могат да подобрят конгнитивните (познавателни) функции

Един от ключовите начини за поддържане на добра когнитивност, е наличието на подходящо количество кислород и желязо.

 За щастие лютите чушки за богати на желязо.

Това води до повишаване притока на кръв и произвеждане на хемоглобин в мозъка.

Най-честата причина за прогресивно когнитивно увреждане при възрастни хора е болестта на Алцхаймер. Струпването на β-протеин е отличителен белег на болестта. Множество проучвания установили, че ежедневното лечение с капсаицин, драстично подобрява пространствената ориентация и памет.

Лютите чушки могат да намалят шанса от развитие на когнитивни разстройства като Алцхаймер или деменция.

9. Люти чушки подобряват зрението

Носенето на очила, има за цел да коригира дефекти в зрението на човек. В съвремието ни, често свързваме човек, носещ очила с лингвистична интелигентност или всякакъв вид интелектуално качество.

Модата, от своя страна, е въвела толкова умело очилата като аксесоар, че аутфита на един светски човек, би изглеждал незавършен.
Всичко това е толкова прекрасно, но ще го прекъснем с простото „стига глупости!“, зрението трябва да бъде без дефекти и ние трябва да виждаме света без посредник. Как можем да постигнем това? Сигурно вече се досещате с ядене на люти чушки.

Както вече споменахме съдържанието на витамин А в лютите чушки, има важно значение в изграждането на стабилна имунна система. Освен това обаче този витамин е и от важно значение за добро зрение. За него се знае още, че предпазва от нощна слепота, както и от очна дегенерация.
Една супена лъжица лют червен пипер набавя на организма ви 9% от необходимата дневна доза витамин А. Помислихте ли си вече, към кое ястие може да добавите люто като за начало?

10. Люти чушки за здрава кожа и силна коса

Люти чушки за здрава кожа и силна коса

Витамин C в лютите чушки не само има важна роля в имунната защита, той още спомага за синтеза на колаген, който е от ключово значение за силна коса и здрава кожа.

По-конкретно, лютия червен пипер е чудесна натурална съставка, която съвсем спокойно може да бъде включена във всекидневните разкрасителни процедури.

Лютият червен пипер, може да бъде добавян в редица маски за лице, като продукт, който се бори успешно с различни кожни раздразнения (възпаления).

Може още да се използва за третиране на бръчки, акне и черни точки.
Лечебните му свойствата се крият в това, че естествено стимулира притока на кръв което води до прекрасна и сияйна кожа. Комбиниран с естествени масла (зехтин), лютият червен пипер може да се превърне в чудесна маска за коса, която ще ви придаде блясък и еластичност.

След гореизложените десет ползи от консумацията на люти чушки, е редно да зададем и отговорим на въпроса, безопасно ли е това вещество – капсаицинът?
Учените смятат капсаицина за безопасен, но не изключват факта, че може да предизвика някои неприятни ефекти, особено за тези, които не са свикнали с него. Бъдете внимателни, когато ядете люти чушлета, започнете с малки количества и ниски сковили на капсаицин и увеличавайте количеството постепенно. С лютото се свиква! Дръжте в близост банани или чаша с прясно мляко, в случай че въздействието на лютивостта, ви се стори много силно.

Имайте предвид, че яденето на люти чушки повишава нивата на два важни хормона в човешкото тяло – ендорфин и допамин. Това е причината да се чувствате заредени с енергия и щастливи. Този процес обяснява защо обичаме изживяването от яденето на пикантната храна, а не само вкуса й.

Ресурси:
? https://content.iospress.com/articles/journal-of-alzheimers-disease/jad121837

? https://content.iospress.com/articles/journal-of-alzheimers-disease/jad170337

? https://content.iospress.com/articles/journal-of-alzheimers-disease/jad151079

? https://bpspubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1476-5381.2009.00368.x

? https://www.mdpi.com/2072-6643/9/9/1037