Наръчник за отглеждане на екзотични люти чушки.

Този наръчник ще се превърне във вашия най-добър приятел при отглеждането на екзотични люти чушки в домашни условия, градина или оранжерия. Също така ще даде отговори на въпроси:

  • Как да отглеждате люти чушки?
  • Как да бъдат наторявани?
  • Имат ли нужда от слънчева светлина?
  • Колко да ги поливате?
  • Каква е най-благоприятната почва?
  • При какви условия и къде виреят най-добре?

Нека преди това поговорим за екзотичните люти чушки. Преди да започнем да правим каквото и да е първо трябва да се запознаем с тези растения:

Откъде идват?
Какво е тяхното семейство?
При какви условия и къде виреят най-добре?

Да проучим тяхната история, ползи и специфики. Ние посветихме повече от 10 години от живота си, за да опознаем света на лютото и да се приспособим към тези растения.

Екзотичните люти чушки идват от други климатични пояси, идват от страни, където целогодишно е топло и слънчево. Нашите 4 сезона правят отглеждането на лютите чушки в България не толкова лесно, но в никакъв случай невъзможно. Нужно е да познаваме тяхната ботаника, какво обичат, как растат, да ги отглеждаме с любов и търпение.

Средата на отглеждането на лютите чушки е от изключително значение. Чушките са светлолюбиви растения. Тяхното развитие се ускорява и добива се повишава, когато растат на светлина и топло време.

Нужно е да се подготвим със знания  да им осигурим топлина, светлина, вода, торф, тор, търпение и любов.

Кога е най-подходящото време да си засадим люти чушки?

Тъй като екзотичните люти чушки се развиват по-бавно и имат много дълъг вегетационен период, най-подходящото време за засяване на семенцата в нашия климатичен пояс е от 20 декември до 20 февруари.

*Тук говорим за най-подходящ период за засяване на най-лютите и екзотични чушки в света, защото им е нужно време, за да се развият. Това обаче може да се направи и до края на март месец, като се има предвид, че лютите чушлета ще дадат плод по-късно.

Как, къде и при какви условия се сеят лютите чушки?

Както всяко нещо, така и засаждането на люти чушки си има неговите особености и трикове.

Подготовка: Добре е, когато се вземат семенцата да се сложат в топла вода за едно денонощие. Предварително трябва да сме подготвили и съда, в който ще ги засадим. Това може да са: форми за разсад, кашпи, кофички, саксии и др.
Изключително важно е да подберем и използваме фина торфена смес за зеленчуци за най-благоприятното развитие на растенията. След като имаме торф идва моментът на поставянето на семенцата. Не правете грешката да засеете семенцата твърде дълбоко. Притискат се три пъти по диаметъра на семенцето или 0,5 см. в торфената смес. След като сме поставили семенцата ги покриваме с торф, която притискаме, за да могат семената да се уплътнят. След това ги поливаме обилно с хладка вода и се поставя фино фолио, за да създаде парников ефект, което не позволява изпаряването на водата. Оставяме ги на топло място между 20 – 25 градуса. Не ги поливаме до тяхното поникване.

Как, къде и при какви условия се сеят лютите чушки?

След като растенията се покажат (необходими са около 15 дни) трябва да намалим температурата на 18 градуса, да махнем фолиото и да им се приложи светлинен режим. *Оптимална температура за развитието на разсада от люти чушки е от 18 до 25 градуса. Когато растението има от 2 до 4 същински листа е добре да се пикират в по-големи саксии по един корен и отново поливаме обилно. След около 15-20 дни е хубаво да им сложим многокомпонентна тор.

Кога разсадът е готов за окончателно посяване?

След около 6-8 седмици разсадът от люти чушки ще е готов за разсаждане на постоянното им място – в контейнери, оранжерии или в градината.

През ранната фаза, лютите чушки черпят по-малко хранителни вещества от почвата, но през цъфтеж и в началото на образуване на плодовете необходимостта от хранителни вещества рязко нараства. Най-много хранителни вещества растенията използват през периода на масово плододаване и тогава имат най-много нужда от тор.

Какво е техническа и какво е ботаническа зрялост на лютите чушки?

В техническа зрялост плодовете на лютите чушки са зелени, но с добре изразени вкусови качества и с типичната за сорта големина форма и гланц. В ботаническа зрялост плодовете на лютите чушки имат освен типичната за сорта големина и форма, но и различни на цвят окраски, гланц, вкус и лютивина на зрелите плодове.

Болести и вредители

Прекаленото поливане може да доведе до изгниване на корените, а липсата на влага до съхнене и окапване на листата. От вредителите най-опасни са листните въшки и акарите. Можете да се отървете от тях с помощта на инсектициди.

01.

Не прекалявайте с поливането на вашите растения.

Лютите чушки обичат водата, но когато го правим твърде често и по много те спират да се развиват правилно. Как да разберем, кога им даваме повече вода? При отглеждането на каквото и да е растение трябва да се научим да го следим и познаваме, защото те ни показват. Когато листата на растението започнат да пожълтяват и падат това е сигнал, че им давате повече вода от необходимото.

02.

Не прекалявайте с торенето на вашите растения.

Това може да доведе до много листа и цветове на растението, но няма да ви даде плод. Много е важно умереността в количествата при отглеждането на тези растения. Тук не важи фразата “колкото повече, толкова повече”, затова бъдете внимателни и търпеливи.

03.

Не се притеснявайте ако ги отглеждате на балкон

Лютите чушки са самоопрашващи растения, така че не се притеснявайте ако ги отглеждате на балкон. Там също, както в градината или оранжерията ще родят плод. В сухи и топли помещения може да пръскате с вода за ускоряване на завръзите: преминаването от цвят към плод.

04.

При температура под 13 градуса цветовете може да окапят

05.

Ниската въздушна влажност придружена с висока температура също може да предизвика окапване на цветовете и завръзите

06.

Лютите чушки са многогодишни растения и при правилното отглеждане (в саксии) могат да се запазят и през зимата

Като първата люта ферма в България, специализирала се в отглеждането и производството на люти чушки, самите ние не спираме да се учим и развиваме в света на лютото. Превръщайки хобито си в работа ние изпитваме удоволствие и правим всичко с много любов, желание и отдаденост,  като вярваме, че това е правилната формула за успех.

Надяваме се информацията в този наръчник да Ви е била полезна и да ви послужи в това прекрасно начинание, а именно отглеждането на тези така любими люти чушлета.

Люта ферма остава на ваше разположение при всякакви възникнали въпроси свързани с отглеждането на люти чушки.

При нужда от допълнителна информация пишете ни на hotfarm.eu@gmail.com